Výdavky v kapitole KÚ Prešov sú na rok 2003 vyše 8,3 miliardy Sk

18.02.2003 Celý región

Výdavky v kapitole Krajský úrad (KÚ) Prešov zákona o štátnom rozpočte na rok 2003 činia sumu vyše 8, 36 miliardy. Príjmy predstavujú objem 36, 94 milióna Sk....
Výdavky v kapitole Krajský úrad (KÚ) Prešov zákona o štátnom rozpočte na rok 2003 činia sumu vyše 8, 36 miliardy. Príjmy predstavujú objem 36, 94 milióna Sk. Vedúca finančného odboru KÚ Monika Tůmová k tomu na tlačovej konferencii 3. februára uviedla, že najviac napätú situáciu by mohol tento rozpočet spôsobiť v 57 špeciálnych školách, u ktorých zriaďovateľská právomoc zostala na KÚ Prešov.

KÚ dostal 15. januára t. r. z Ministerstva financií SR rozpis záväzných ukazovateľov. Účelovo určených je 3, 837 miliárd Sk na mzdy a odvody pre pracovníkov v školstve (vyše 1, 05 miliardy Sk je pre tých, ktorých zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj, zvyšok pre obecné školy) a vyše 3, 02 miliardy Sk na dávky sociálnej pomoci a na štátne sociálne dávky. Na samotný chod KÚ a trinástich okresných úradov (OÚ) v kraji, špeciálne školy, sedem detských domovov a štyri sociálne zariadenia pre mládež s celoročnou prevádzkou zostalo bezmála 1, 5 miliardy Sk. Podľa Tůmovej v posledný januárový týždeň rozpísali ukazovatele pre jednotlivé inštitúcie. V uvedenej sume výdavkov je aj 85 miliónov Sk kapitálových.

Tůmová predpokladá, že ani tohto roku nebude problém naplniť stanovený objem príjmov. \"Nikdy doteraz sme s tým nemali ťažkosti, \" povedala. Príjmami sú o. i. nájomné od prenajímateľov priestorov vo vlastníctve štátu a iné poplatky. Záväzným ukazovateľom je tiež počet 2151 zamestnancov aparátu KÚ a trinástich OÚ. Prednosta KÚ Jozef Polačko k tomu dodal, že situácia v chode KÚ a OÚ by nemala byť toho roku napätá, a to ani v súvislosti s výmenami na poste prednostu ôsmich OÚ. Až na úrady so sídlami v Prešove a vo Svidníku vláda vymenovala do tejto funkcie ľudí, ktorí už pracovali v regionálnej štátnej správe, ba viacerí, ako napr. v Bardejove, boli zástupcami prednostu.
 

Vyberte región

mark